lauantai 26. maaliskuuta 2011

xylitolimyrkytyksen varalle - ensiapu



EI  Xylitolille! Buf!




Xylitolipurkat ja muut xylitolia sisältävät tuotteet on hyvä pitää lemmikkien ulottumattomissa. Xylitoli aiheuttaa koiran elimistössä nopeasti veren sokeritason alenemisen eli hypoglykemian. 


Myrkytyksen aiheuttavan xylitolin määrä on vaihteleva, koska se riippuu lemmikin painosta. Pienelle koiralle jo muutama xylitolia sisältävä purukumityyny voi aiheuttaa myrkytyksen, jo 10 purkkapalaa on henkeä uhkaavaa tila isommallekin koiralle.



Xylitolimyrkytyksen ensimmäiset oireet voivat vaihdella: oksentelu, väsymys, tärinä. Insuliinin romahtaessa vaarallisen alas seuraa kouristuksia ja pahimmillaan lemmikin menehtyminen.


Ensiapuna, jos xylitolin syöminen havaitaan nopeasti (alle 30 minuutin kuluessa), lemmikkiä kannattaa yrittää oksennuttaa laittamalla suolaa suoraan eläimen kurkkuun. Pyörittele pieni suolapallo n. 1/2 - 2 tl suolaa ja ripaus vettä kämmenellä. Aseta suolapallo koiran kitalaen takaosaan, siis mahdollisimman taakse nieluun. Tämä aikaansaa oksennusrefleksin useimmilla koirilla. Kokeile suolalla oksennuttamista vain kerran, useampi yritys voi aiheuttaa suolamyrkytyksen. Suolakäsittelyn jälkeen lemmikille on oltava tarjolla raikasta vettä.

Xylitolimyrkytyksessä oksennuttamisen jälkeen koiralle annetaan sokeria. Sokeria tulee antaa runsaasti esim. 2-3 ruokalusikallista 10 kg koiralle. Sokeri on helpompi antaa hunajan tai siirapin muodossa, koska se voidaan laittaa huulille, josta koira sen itse nuolee. Jos koira ei itse nuole hunajaa/siirappia, voidaan sokeri liuottaa veteen ja annostella pienen ruiskun tai pipetin avulla suoraan suuhun. Hunaja voidaan hieroa myös suoraan ikeniin sormilla!

Jos lemmikki on jo tajuton, sivele suun limakalvoille liuoittamatonta hunajaa, siirappia tai sokeria. Nesteitä ei tajuttomalle, tukehdusvaaran vuoksi voi antaa!

Ota ensisijassa yhteyttä eläinlääkäriin oireiden mukaista hoitoa varten. Eläinlääkärille lähtöä ei saa viivytellä.

Jatka sokerin antoa 20 minuutin välein kunnes pääsette eläinlääkäriin.

Lähde: mm.  Eläinlääkäriasema Akuutin sivusto



(Ei onneksi omakohtaista kokemusta!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!