torstai 7. huhtikuuta 2011

hiivaa koiralla - korvat - omaa pohdintaa ja kokemusta - maallikon mietteitä

Johdanto:


Hiiva on hyvä renki, mutta huono isäntä. Hiiva kuuluu luonnollisena osana ihmisen ja koirankin elimistöön, mutta joskus se lehahtaa valloilleen jonkin epätasapainotilanteen vuoksi. Itselläni on ihan omakohtainen kokemus antibioottikuurin jälkeisestä pari kuukautta kestäneestä "hiivasyndroomasta", jonka aikana laihduin yli 10 kg, eikä syytä tälle jatkuvalle vatsataudille tahtonut millään löytyä. 


Lääkärit "arvauskeskuksessa" lähinnä kohauttelivat olkapäitään ja veikkasivat laktoosi-intoleranssia. Veikkaukset eivät tilannettani helpottaneet, vaan päivästä toiseen olin sairas, ilman hoitoa. Lopulta kävelin HYKS:n ensiapuun ja sanoin, että tänne jään, koska näin ei voi enää jatkua. Vietin viikon HYKSin sisätautisella osastolla, kunnes löydettiin hiivan ylivalta suolistossani, jonne tulehdus tyystin rajoittui. Kuukausien huimaus, jatkuva ripulointi ja myrkyttynyt olo saivat selityksen, olin hiivojen toksisten myrkkyjen takia erittäin sairas. Sain vihdoin hiivan häätö lääkityksen ja olin jo viikon kuluttua takaisin elävien kirjoissa.


Tämän kokemuksen vuoksi en enää väheksy hiivan merkitystä, liiallinen hiiva ja kehon muut kemiat ollessaan epätasapainossa, muodostavat paljon myrkkyjä, joilla on yllättävänkin rajuja vaikutuksia terveydentilaan, ruuansulatukseen, aineenvaihduntaan ja jopa hermostoon.


Hiiva on sieni, joka käyttää ruuakseen sokeria (hiilihydraatteja) ja sen vihollinen on hapan ympäristö. Maitohappobakteerit ja esimerkiksi asidophilus piimä saattavat olla aivan oivia apureita hiivan taltuttamiseen ylipäätään. Olen kuullut joskus jopa vinkin piimäkylvyistä, jos jossain päin kehoa on iholla pinnallisesti äkäiseksi lehahtanutta hiivaa. Tällaisesta ei ole kokemusta, mutta mainitsimpa nyt tämänkin kun se muististani esiin pullahti.


Ensinnäkin, viekää koira mielummin, vaikka "turhaan" eläinlääkärin tarkistukseen korvien osalta, mikäli niissä ilmenee ongelmia. Itse veisin ensisijaisesti lääkäriin, ennenkuin alkaisin kotikonstein parannella tilannetta. (Ainakin kun oireet ilmenevät ensimmäisen kerran)


Jokainen harkitkoon itse, mutta tässä muutamia omakohtaisia kokemuksia koiran korvista. Syitä korvien haisemiseen ja eritteisiin on niin monia. Tulehdukset ja lika, unohtamatta loisia!


Koirallamme oli hiivatulehdus vasemmassa korvassaan ja se oli melko hankala häätää. Sekaan tuli vielä häiriköimään toisen korvan vakava keskikorvan tulehdus , josta on jo olemassa erillinen blogikirjoitus, aiheella "terveys - erittävä keskikorvan tulehdus".


Hiivatulehduksen voi havaita yleensä jo nenällään, jos alkaa aistia outoa tuoksua koiran korvassa. Tuoksu on.. no sanotaan niin, että koiran korvien ei tulisi haista juurikaan, jos ne ovat terveet ja puhtaat! Siitä voidaan lähteä.. mutta jos niissä on imelähköä, tunkkaista tuoksua, voi syynä olla hiivatulehdus. Lisäksi hiivatulehdus aiheuttaa eritteen muodostumista, tummaa töhnää. Mutta jos tulehdus on todella syvällä, kuten meillä oli, ei erite ollut apuna kotidiagnoosin teossa.


Koiran likaiset korvat haiskahtavat voimakkaan happamalle, eikä sitäkään tule pitää "normaalina", vaan ainakin pyrkiä puhdistamaan liat säännöllisesti pois. Tähän tarkoitukseen on olemassa korvanhuuhtelunesteitä, jotka ovat yleensä etikkapohjaisia (ts.happamia) ja niitä saa ostaa eläintarvikekaupoista, apteekeista ja eläinlääkärien vastaanotoilta. Jos hajut loppuvat näkyvissä olevan eritteen poistamisen jälkeen, eikä koiran korvien iho punoita, kyseessä saattaa tosiaan olla vain lika.


Viimeistään, jos koira alkaa haisemisen lisäksi rapsutella tai ravistella korviaan on ehkä syytä käväistä pikaisesti eläinlääkärillä näyttämässä korvat. Kyseessähän voivat olla jopa loiset, tulehdukset tai muut hoitoa vaativat seikat. Myös tärykalvon tila on syytä käydä tarkistuttamassa! Jos siinä on vaikka reikä, ei esimerkiksi huuhteluaineita saa missään nimessä laittaa korvakäytävään!


Hoitotarina meidän tapauksessa:


Hoitona on ainakin meidän kohdalla päädytty reseptillä saatavaan korvatippahoitoon, jotka tehoavat sekä sieniin, että bakteereihin. Tippaa laitetaan ohjeen mukaan (toisia laitetaan kaksi kertaa päivässä, mutta siitä lääkkeestä luovuttiin kirvelyn vuoksi ja toisia laitettiin vain kerran päivässä). 


Eläinlääkärihän lääkityksen päättää, mutta käyttäjäkohtaisena kokemuksena muutama seikka: Tämä kerran päivässä laitettava oli mielestäni miellyttävämpi itselle ja koiralle, mutta tätäkin seikkaa suurempana etuna koin, että koska sen pullon "nokka" oli pehmeä ja taipuisa "letku", ei sillä näin ollen pääse satuttamaan koiran korvaakaan, jos se alkaa rimpuilla, lisäksi tämä letku on läpinäkyvä, joten lääkkeen etenemisen näkee konkreettisesti. (Nimeltään Aurizon)


(Hiivanhäätöön on olemassa myös suun kautta syötäviä lääkkeitä, mutta näitä emme ole itse koskaan käyttäneet ja tämä kuuluu taas osioon "eläinlääkärin päätös")


Lisäksi määrättiin korvanpuhdistusnestettä, jolla korvaa tuli huuhdella eritteiden poistamiseksi ohjeen mukaan. Korostan vielä, että tärykalvon tulee olla aina ehjä, jos käytetään nestehoitoja korviin!


Koska hiivatulehdus oli ollut niin piilevä ja sijoittui tosi syvälle Dinan korvassa, oli se sen verran äkäinen, että sen hoito oli melko pitkäkestoinen. Siltikin se uusi saman kesän aikana ja hoidettiin samoin keinoin, mutta entistä pitempään jatkuneella tippahoidolla kuntoon.


Korostan myös, että toipumisen aikana tein täydellisen ruokaremontin. Vaihdoin nappulat toisiksi, ehdottomasti vehnättömiksi, lopetin ylipäätään kaiken turhan hiilihydraatin antamisen, jopa tuoreomenat ja porkkanaraasteen (kuulemma aiheuttavat hiivaa, jos koira on hiivaan taipuvainen), sillä joku syyhän tähän ylimääräiseen hiivaan oli alunperin olemassa! Ruuan vaihdon tulokset näkyvät osin heti, mutta ehkä joskus vasta muutamien viikkojen tai jopa kuukausien päästä. Koiramme syövät ankka-tapioca nappulaa ja kuivalihaa (ankkaa ja broileria), riisi aiheutti silmävuotoa toiselle ja jätettyämme kaikki riisituotteetkin pois, ei hiivaa eikä silmävuotoa ole enää ollut kummallakaan.


Koirilla joilla on runsasta karvoitusta korvissa, voi niitä yrittää vähentää joko nyppimällä tai trimmerillä ajella karvoitusta pois, korvien hyvän ilmastoinnin vuoksi (varottava ettei mene karvantynkiä korviin, pumpulipallo korvaan ajon ajaksi!). Hiiva viihtyy kosteissa oloissa, eikä hyvä ilmanvaihto  ole hiivan kaveri! Itse laitan luppakorvaisten koirieni korvat esim. pesun jälkeen pompulalla toisiinsa kiinni päälaelle, niin että sisäpuolet korvista tuulettuvat. 


Tästä tuli mieleen hassu juttu, kun Dina oli jäänyt yksin hetkeksi korvat ylhäällä pompuloissa, kun palasin samaan huoneeseen se nökötti jähmettyneenä sohvalla, korvat silmien päällä, sokkona! Korvat olivat lennähtäneet takaraivolta silmien päälle sohvalle hypätessä. Älkää siis jättäkö koiria vahtimatta, jos laitatte pompulat korviin!! :D


Ylensäkin kannattaa pohtia hoidon ohella perimmäiset tulehdusta aiheuttavat asiat kuntoon, hoito sinällään auttaa, mutta koska hiiva uusii herkästi, kannattaa nimenomaan sen aiheuttajaa yrittää jäljittää ja selättää tämä ilkimys tälläkin keinoin. Koirillekin on saatavilla ihan niille suunniteltuja lisäravinteita maitohappoineen. Kannattaa tutustua, ainakin hiivan häätöaikaan.




Jos koiran tassuissa on hiivaa, siihen tepsii kotikonstina ruokakaupasta saatava Molkosan, jota voi myös laimentaa veteen. Molkosan on hapanta ja sillä voi hyvin käsitellä esim. tassuissa olevia alueita, eikä se ole vaarallista vaikka koira nuolisi aluetta käsittelyn jälkeen. Korviin en tätä laittaisi, niinkuin ei mitään mikä ei ole tarkoitettu korviin!! Korvalehtien ulkoisia osia voinee pyyhkäistä, mutta ei korvakäytävää syvältä. 


Klikkaa tästä linkki auki, saadaksesi lisätietoa Molkosanista :)




-- Alla oleva tuote ainakin tilapäisesti pois markkinoilta -- mm. yrityskaupan vuoksi -- lisäksi tuotteen koostumus saattaa muuttua -- en poista kirjoitusta vielä kokonaan--





IKÄVÄKSENI JOUDUN ILMOITTAMAAN, ETTÄ KYSEINEN TUOTE ON 16.12.2011 SAAMANI TIEDON MUKAAN YHÄ POISSA MARKKINOILTA, TUOTTEEN NIMI TULEE MUUTTUMAAN JA KOOSTUMUS MYÖS, ELÄINLÄÄKÄRIASEMAMME HENKILÖKUNNAN KERTOMAN MUKAAN. ILMOITAN ASIASTA MIKÄLI TÄTÄ JATKOSSA VIELÄ SAADAAN, NIMENOMAAN BOORIHAPOLLA TERÄSTETTYNÄ.


PÄIVITYS 25.4.2012 : Univet -Espoon Eläinsairaalasta on saatavilla uutta vastaavaa tuotetta, joka toimii kuuleman mukaan vielä paremmin kuin yllä oleva. Tulen ottamaan selvää tuotteen nimestä, mutta tiedustelemalla Univet Espoon Eläinsairaalasta uskon tuotteen nimen ja saatavuuden selviävän. Meillä ovat korvat pysyneet hiivattomina jo kauan, ruokavaliomuutoksen vuoksi.


En poista vielä kirjoitusta tästä aineesta, koska ehkä markkinoilta löytyy vastaavaa, boorihappoa sisältävää puhdistusainetta ennenpitkää. 


Kerronpa tällaisen tilannetiedon; Olemassa on, ainakin ollut, korvanpuhdistusaine joka on osoittautunut erinomaiseksi hiivaa vastaan taistelussa  ja poikkeavan selkeästi teholtaan muista vastaavista tuotteista.

Kyseessä on MalAcetic Otic Ear Cleaner, jonka sekaan eläinlääkäri lisäsi  hiukan ihotulehdusta rauhoittavaa lääkeainetta ja tällä yhdistelmällä hiiva oli saatu usein häädettyä ilman varsinaisia lääkkeitä! Myös ilman tätä lääkelisää tämä tehoaa hyvin hiivaan!!


Ikävä kyllä, yhtäkkiä tätä puhdistusainetta ei enää ole saatu Suomeen, olen tänään lähettänyt tuotetta valmistaneelle yritykselle tiedustelun, mistä tämä saattaisi johtua. Samaten soitin apteekkiin, jonka verkkosivuilla on tämä tuote ollut mainostettuna, he lupasivat myös yrittää selvittää asiaa.


Ilmoitan tästä asiasta lisä, kunhan saisin ensin vastauksia tietävämmiltä. Tuotteen erikoisuus on siinä, että se sisältää 2% etikkahapon lisäksi 2 % boorihappoa, joka on todettu esim. ihmisillä uimarin korvaan hyvin tehoavaksi ainesosaksi.  Selvitystyö jatkuu..


Päivitys 13.10.2011 Tuotteen maahantuoja ilmoitti, että lokakuun lopusta tullaan tätä korvanpuhdistusainetta saamaan jälleen eläinlääkäreiltä, sekä nyt myös apteekeista!! Tämä oli ilouutinen hiivakorville, sillä jatkossa kerran viikossa tapahtuva puhdistus tällä aineella pitänee hiivan tyystin poissa. ;) Kokeilemisen arvoinen tuote!!


Minulla on vielä yksi pullo tätä ainetta jäljellä ja varjelen sitä joka tippaan asti, ettei mene ohi korvasta :) Tuote siis jopa hoitaa jo tulleen hiivatulehduksen mutta toimii ennenkaikkea hyvänä hiivan torjujana jo alkaa päälle! Ei saa käyttää, jos tärykalvo ei ole ehjä!







11 kommenttia:

  1. Ihme ettei sivullasi ole kommentteja/käviöitä juuri yhtään, koska tekstisi ainakin ovat hyvin kirjoitettuja ja niistä olisi varmasti monelle koiranomistajalle apua. Kiitos paljon! Näistä on paljon hyötyä!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Laskurit kertovat satunnaisten kävijöiden tulevan hakusanoja googlettamalla. Lukumääriä kyllä on, mutta kommentteja ei ole juurikaan kukaan halunnut kirjoittaa.

    Kiitos sinulle kannustavasta viestistäsi, sillä onhan kiva kuulla onko tästä mitään hyötyä. Jos edes muutama niin kokee, on se mukava kannustin kirjoitella! :)

    VastaaPoista
  3. Tarkoittamasi korvanpuhdiste lienee nykyään nimeltään Vetcare Korvanpuhdiste. Se sisältää 2% etikkahappoa ja 2% boorihappoa. Sain sitä viime viikolla oman koirani hiivakorvaan ja meidän eläinlääkäriasemalle sitä oli ihan juuri tullut, kun eivät olleet vielä purkaneet hyllyyn. Eli ilmeisesti aivan uusi tuote.

    VastaaPoista
  4. Hei! Googlella löysin minäkin sivullesi. Elli määräsi meille tänään MalACETIC AURAL korvanpuhdistetta, jossa 2% etikkahappoa ja 2% boorihappoa. Onkohan silti samaa ainetta? Valmistajana Dechra. Koiralla todettiin toisessa korvassa hiivaa, aloitamme taistelun MOlkosanin, AB-piimän, maitohappobakteerien, annettujen korvanpuhdistusaineiden ja ruokavalionmuutosten kanssa. Myös naudanmahaa ajattelin lisätä ruokavalioon immunitettia vahvistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Uskon juuri tuon olevan alkuperäisen korvannut tuote. Meillekin ostettiin sitä korvavahan pehmennykseen, pitkästä aikaa. Meidän koirilta on hiiva pysynyt poissa jo pitkään, vaikken käytä korvapuhdisteita juurikaan. Korvat ovat olleet täysin puhtaat eritteistä, eivätkä ole kummoisemmin vaivanneet. Ruokavalio on erittäin suuressa roolissa, näemmä.

      Toivottavasti saitte hiivan kuriin!

      Poista
  5. Hei!
    Epäilen itse myös saksanpaimenkoirallani hiivaa. Syö tällä hetkellä ankka-peruna ruokaa, ja alkanut korvat vaivata ja suupielet kutiamaan! :( Syö ruokaa mielellään ja vatsa kunnossa...Mutta tuo kutina. Sitä toki on ollut muidenkin ruokien aikana, mutta tuntui, että nyt alkoi nuo suupieletkin vaivata. Mahdollisesti perunako tuota nyt pahentaa?? Miksi kaikkiin allergiaruokiin käytetään yleisesti perunaa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista kiinnittää huomiotasi myös kaikkiin muihin mahdollisiin allergiaa suun seudulla aiheuttaviin asioihin, kuten uudet lelut, ruokailuastiat, mikä vain muutos tai uusi asia.

      Myös puhdistusaineet voivat olla suupielten alueen kutinan takana. Koirat nostavat suuhunsa syljellä kostutettuja lelujaan lattioilta, joita ollaan saatettu luututa uudella puhdistusaineella... :)

      Toivottavasti syy selviää ja löydätte sopivan ruuan. Ai niin, myös siitepölyt ruohikolla (koiran nuuskiessa maata) saattavat olla suupielten ärsyyntymisen takana.

      Poista
  6. Hei! Löytyipäs googlella hyvinkirjoitettu ja mielenkiintoinen kirjoitus. Palaan myöhemmin lukemaan muitakin juttujasi. Terveisin Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille on sopinut erittäin hyvin Exclusionin Venison Potato. Se on hyvin vähärasvainen ruoka, mutta silti koiran turkki suorastaan uusiutui. Nyt se on ruskeilta kohdiltaan punaisenruskeampi ja hyväkuntoisen näköinen. Höttökarvat (joista syytin kastraatiota ja hormoniturkkia) irtosivat ja nyt on turkki kauttaaltaan hyväkuntoinen. Tämä turkin tervehtyminen tapahtui, vaika ruoka on hyvin vähärasvaista. Siksikin se sopii kastroidulle, ikääntyvälle urokselle hyvin. Hiivaa ei ole esiintynyt. Koiralla on myös hyvin herkkä vatsa närästelemään, josta syystä vähärasvaisuus lienee ollut hyvästä. Ruokaa saa ostaa ainakin eläinlääkärin kautta.

      Poista
    2. kiitos kaikille ohjeista! Ovat tarpeen!

      Poista

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!