sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Haavat

Olen päättänyt keräillä yhteen ensiapuohjeita yllättävien tapahtumien varalle, lähteinä eläinlääkäreiden sivustoja ja kirjoituksia. Korostan kuitenkin, että käyntiä eläinlääkärillä ei pidä jättää väliin haaverien jälkeen, erityisesti mikäli niihin liittyy tulehdusvaaraa.


Sivustoni ohjeet ovat yleisluontoiset ja tarkoituksena on antaa joitain neuvoja ensiapuun. Muistakaamme, että jokainen tapaus on yksilöllinen ja paras apu ei aina ole oma apu.




Pinnalliset haavat ja naarmut
Mikäli haava ei ole laaja-alainen, runsaasti verta vuotava ja rajoittuu pelkästään ihon pintakerroksiin, on ts. naarmumainen saattaa hoidoksi riittää päivittäinen puhdistaminen (esim. Betadine, Septidin). 


Puremahaavat 
Puremat ovat kuitenkin oma lukunsa, koska niihin liittyy kohonnut tulehdusriski. Yksittäisetkin hampaanreiät saattavat tulehtua voimakkaasti ja muodostaa märkäpaiseita, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa! Ensiapuna huuhtelu keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä ja puhdistus esim. Betadinella.
Itse veisin, selvästi ihon läpäisseet puremat saaneen koiran aina eläinlääkärille, jotta se saisi mahdollisen antibioottisuojan.


Runsaasti verta vuotavat viilto- ja pistohaavat
Nämä ovat aina eläinlääkärin hoidettavia!! Ensiapuna haava voidaan puhdistaa, ainakin puhtaalla vedellä (keitetty ja jäähdytetty vesi) huuhtomalla, mikäli mahdollista desinfioivalla, kirvelemättömällä liuoksella ja sidotaan. 


Jos verenvuoto on pulppuavaa tärkeintä on tehdä haavan päälle paineside. Se tehdään asettamalla kokonainen sideharsorulla haavan päälle ja sitomalla se paikoilleen mahdollisimman tiukasti.


Märkivät ja vanhat haavat
Näitä haavoja ei voi yleensä enää ommella, vaan niitä tulee hoitaa päivittäin huolellisella paikallishoidolla eläinlääkärin määräämän hoidon ja antibioottihoidon avulla. 


Koira ei saa päästä nuolemaan haavaa, ja sillä tulee käyttää nuolemisen estävää päässä pidettävää kaukaloa, vauvan body-puvusta askarreltu nuolemisensuoja puku saattaa olla ratkaisu useamman koiran taloudessa. Päässä pidettävää koppaa tulee kuiteknin pitää tämän lisäksi varsinkin yksin jätettäessä.


Jos haava-alue on sidottu (esim.tassuside), side pitää vaihtaa päivittäin ja samalla tarkkailla vauriota ja olla tarkkana siteen mahdollisten hankaumien ja liian kireyden yms. varalta. Tassusiteen varvasvälihautumia voi ennaltaehkäistä pehmustamalla varvasvälit vanulla (ei liian pallomaisia tai kovia vanupalloja) ja pitämällä sidos kuivana. 


Silmän ja silmien lähialueen haavat
Nämä tulee käydä näyttämässä eläinlääkärille aina! Älä ikinä laita silmään silmätippoja ennen tutkimusta! Ensiapuna lian ja veren voi puhdistaa varovasti, keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä! Koiraa pitää estää hankaamasta silmää tai sen läheistä vauriokohtaa.


Kynnen repeämät
Koirien kynnet saattavat olla kovilla sen liikkuessa luonnossa, kallioilla tai esimerkiksi jäällä. Kynnestä lohkeaa sarveisosa ja se aiheuttaa kipua ja usein tulehduksia. Mikäli tätä ei huomata, saattaa tulehdus levitä koko varpaaseen!


Ensiapuna kynnen voi puhdistaa esim. Betadine-paikallisantiseptilla ja tehdä tassuside. Tämän jälkeen eläin pitää viedä eläinlääkäriin, jossa kynnen sarveisosa poistetaan rauhoituksessa ja tulehdusta hoidetaan päivittäisellä puhdistuksella ja eläinlääkärin määräämällä antibiootilla.



Lähteenä eläinlääkärisivustot, erityisesti ELL Päivi Vanhapelto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!