sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kynsien leikkuu - suonet ehjänä

Meillä koirien kynnet leikataan niin, että koira makailee selällään sylissä. Onneksi molemmat koirat ovat oppineet pennusta asti rentoutumaan toimenpiteessä. 


Totuttelin niitä pitkään ensin pelkästään rapsauttamalla kynttä saksilla kevyesti ja aina kävin kaikki kynnet läpi leikkaamatta niitä ollenkaan. Toimenpiteen jälkeen koira saa aina palkkion, yleensä se on koirapopcorni, joka on riittävän isokokoinen mutta varsin kevyttä syötävää. Niitä saa ainakin Prismojen koiratarviketiskeiltä. 


Annan koiran myös aina nuuskaista saksia (tai mitä ikinä hoitovälinettä käytänkään, harjaa tai kampaa jne.) ennen kuin alan tehdä yhtään mitään.


Kynsien leikkuun suurin ongelma on kynnen sisällä oleva suoni ja sen leikkaamista tulee tietysti varoa. Minulla on tähän puuhaan kaksi omasta mielestä suuresti helpottavaa pikku niksiä.


Valaisen aina kynnen sivusuunnassa ennen leikkaamista pienellä ledi taskulampulla! Tällöin suoni paistaa hyvin läpi kynnestä ja leikkuukohta ja kulma on helppo nähdä. Kertaakaan en vielä ole osunut suoneen. Mikäli kuitenkin niin kävisi on tiedossani toinen pikku kikka, jonka kuulin eläinlääkäriltämme.


Suoneen leikkaamisen ja verenvuodon varalta on hyvä olla käsillä palasaippua, johon voi kynnen raapaista jos siitä on alkanut vuotaa verta. Saippuasta muodostuu tulppa kynteen ja verenvuoto lakkaa. Saippua on myös "puhdas", vaaraton ja tulppa sulaa vesihuuhtelussa myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!