tiistai 7. kesäkuuta 2011

kesä on tullut - helteet myös



Kuopus, koira ja kesä  :)
Tälle viikolle on luvattu jopa 30 asteen helteitä. Lenkit lyhenevät nopeiksi pissalenkeiksi kuumimpaan päivänaikaan ja siirtyvät iltaviileille tai jopa eksoottisiksi yövaelluksiksi hiljentyneessä ympäristössä. On suorastaan ihanaa lähteä klo 23 aikaan kävelylle, raikkaaseen ja tuoksuvaan kesäiseen yöhön. Kuumaan aikaan ei pidä myöskään juoksuttaa tai leikkiä rajuja leikkejä!


Rakastan vuodenajan vaihteluita, mutta myönnän eläväni tuplasti enemmän kesäaikaan. Liika kuumuus voi tietysti uhata tätä idylliä. Koirien hyvinvointi pitää muistaa helteiden iskiessä, joten kerään tähän muutamia ajatuksia siitä miten liikaa kuumuutta voi yrittää häätää. 


Esikoinen, koira ja kesä :)
Meillä pidetään kodin sälekaihtimia kiinni auringon puolella, läpi päivän, mikä on ratkaiseva asia asunnon kuumenemisen suhteen. Ikkunoita pidetään auki vain varjon puolella, eikä sielläkään mikäli ulkoilma on selvästi sisäilmaa kuumempaa. Iltaisin ja öisin olen laittanut pöytätuulettimen imemään ulkoa viileää ilmaa sisälle, joko oviaukosta tai ikkunasta Kannattaa satsata hiljaisiin tuulettimiin!! 




Tuuletinta ei kannata suunnata osoittamaan suoraan ihmisiin tai lattiatasoon, vaan kierrättää ilma katon kautta, jolloin se viilentää huonetta myös paremmin. Lämmin ilma on katon rajassa ja näin se nopeammin sekoittuu viileään ilmavirtaan, eikä tuuletin aiheuta ihmisille tai koirille vetoa ja kipeytyneitä paikkoja. Hikinen iho ja tuulettimen viima ovat tehokas yhdistelmä aiheuttamaan särkytiloja!




Juomavettä kuuluu tietysti normaalia paljon enemmän ja se kannattaa muistaa vaihtaa viileään, tuoreeseen veteen paljon tavallista ahkerammin. Kun koira on lenkin jälkeen ensin juonut "hotkimisveden" voi kuppiin lisätä muutamia jääpaloja, jotkut antavat niitä koirille rouskutettaviksi. Pienelle koiralle kannattaa tehdä pieniä jääpaloja, ettei pääse tukkimaan kurkkua!




Jotkut antavat koirilleen jäädytettyä kanalientä, josta ruokahalun menettänyt koira on saanut edes hiukan energiaakin (kunhan lopputulos on vähäsuolainen!!). Kanalientä voi itsekin keitellä ja jäädyttää sopiviksi pikkupaloiksi ihanteellisen nautinnon takaamiseksi.




Olen nähnyt koirilla ns viilentäviä hellepukuja, joista kaikista yksinkertaisin lienee kasteltu froteepyyhe tai  froteesta ommeltu koiran kokoihin mitoitettu yksinkertainen mantteli, jonka voi kastella märäksi viileässä vedessä aika ajoin. Sen kuivuessa veden haihtuminen viilentää mukavasti. Pulikointialtaita pihamaalla unohtamatta! (Vauvan amme esimerkiksi) Vettä rakastavat koirat saattavat nauttia puutarhaletkusateesta lasten tavoin.
Tehokkainta viilennys on vähäkarvaisilla alueilla, kuten vatsa ja tassunpohjat!


Vesipullon mukana kantaminen lenkeillä on tärkeää ja vesipicnicejä kannattaa tarjota usein. Musta asvaltti voi kuumentua jopa niin paljon, että se aiheuttaa kipua tassuihin, jopa palamista. Mikäli trimmaat kesäksi koiran turkkia, ei sitä pidä ajaa liian lyhyeksi, sillä myös koiran iho voi palaa auringosta!




Autoon koiraa pidä jättää hetkeksikään helleaikaan (kuolemaan johtava tila voi tulla jo 10 minuutissa). Auton lämpötila nousee muutamassa minuutissa vaarallisen korkealle! Sivuikkunoiden raolleen jättäminenkään ei riitä!




Valvo, että koirasi juo sillä kuivuminen on myös hyvin vaarallista lämpöhalvauksen lisäksi. Vartalon jäähdyttämiseen ei saa käyttää jäitä tai liian kylmää vettä, se voi pahentaa tilannetta supistamalla pintaverisuonia.






Kaiken varalle - eläinlääkäriaseman sivustolta tietoa aiheesta Lämpöhalvaus


Lähde: Eläinlääkäriasema Akuutti



Lämpöhalvaus on mahdollinen mikäli lemmikki on alttiina korkealle ilman lämpötilalle (esim. kesäkuumalla autossa) tai lemmikillä on erittäin voimakas stressitila (esim. ylirasitus työkoirilla). Lyhytkuonoisilla roduilla ja sydänvikaisilla yksilöillä lämpöhalvauksen riski on keskimääräistä suurempi. Koirat saavat lämpöhalvauksen muita lemmikkejä useammin. Lämpöhalvaus ilmenee yleensä, kun eläimen ruumiinlämpötila nousee 41 - 43 C asteeseen.


Lämpöhalvauksen ensimmäiset oireet: ovat nopea läähätys ja levottomuus, horjahtelu ja hoippuva liikkuminen. Lemmikin polkuanturat ovat märät. Muita mahdollisia oireita ovat kuolaaminen, tuijottava katse, oksentelu, ripuli sekä kirkkaanpunaiset limakalvot. Tila voi johtaa nopeastikin shokkiin ja tajuttomuuteen, jolloin seurauksena saattaa olla lemmikin menehtyminen.

Ensiapu lämpöhalvaukseen: lemmikki on siirrettävä nopeasti viileämpään paikkaan ja mikäli mahdollista lemmikkiä tulee jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä, esimerkiksi suihkulla, uimavedellä tai käärimällä märkiä pyyhkeitä eläimen ympärille. Nopeimmiten lemmikki viilenee alueilta joissa on vähämmän karvaa (mahanalus, tassut).

Lemmikille tulee tarjota juotavaa. Vakavat lämpöhalvaustapaukset on kuljetettava nopeasti eläinlääkäriin.

Jos mahdollista lemmikin lämpötilaa tulee seurata kuumemittarilla. Viilennys tulee lopettaa hyvissä ajoin, esim. kun eläimen lämpötila on 39 C, koska märkä, viileä turkki laskee lämpötilaa suihkutuksen jälkeenkin. Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38 - 39 C astetta. 

Lämpöhalvausta on helppo ennalta ehkäistä yksinkertaisin toimenpitein; ulkoiluta lemmikkisi kesähelteellä vuorokauden viileimpinä aikoina, huolehdi että lemmikilläsi on mahdollisuus päästä varjoon ja raikasta juomavettä on aina saatavilla. Huomioithan, että koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa. Älä jätä lemmikkiäsi autoon auringonpaisteeseen! 


Lähde:

Eläinlääkäriasema Akuutti - lämpöhalvaus




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!