torstai 9. kesäkuuta 2011

kesän vaarat - sinilevä - valveutunut uskaltaa polskutella





Vaikka kesä tuokin paljon ihania elämyksiä ja aktiivisuutta elämään, niin meille ihmisille kuin koirillekin, on syytä muistaa muutamia asioita joiden suhteen tulee olla valveutunut.


Yksi tällainen vakavasti otettava asia on sinilevä, joka kukkiessaan merissä ja järvissä vihretävinä tai kellertävinä hippuina ja myöhemmin rantaan ajautuneina puuromaisina keräytyminä, saattaa aiheuttaa ihmisille ja eläimille vakaviakin seurauksia.






Levätilannetta voi seurata täältä, Suomen ympäristökeskus - levätilanne ja leväseuranta.


Ohjeita sinilevän tunnistamiseen tääältä, Suomen ympäristökeskuksen internet-sivut/ ohjeita sinilevän tunnistamiseen, alla kotikonsteja tunnistamiseen SYK:n sivuilta

1. Ota leväistä vettä purkkiin ja anna sen seistä tunnin verran liikuttamatta purkkia. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.


2. Koeta rannassa esimerkiksi kepillä, onko levämassa kiinteää ja voiko sitä nostaa kepillä. Jos  levä jää roikkumaan keppiin on kyseessä rihmamainen levä, joka ei ole myrkyllistä. Jos massa kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.


Koira voi altistua sinilevämyrkytykselle päästessään juomaan runsaasti sinilevien sisältämää vettä tai nuollessaan turkkiaan sinileväkukinnassa uituaan.






Seuraavassa Eläinlääkäriasema Akuutin sivustoilta saatua tietoa:
Linkki Eläinlääkäriasema Akuutin sivustoille




Oireet ja ensiapu juodessa sinilevävettä: koira voi olla aluksi levoton, vapiseva, se voi oksentaa, ripuloida ja olla pahoinvoiva. Oireiden edetessä eläin muuttuu apaattiseksi ja pahimmillaan hermomyrkyt aiheuttavat lihasvärinää ja kouristelua, jotka saattavat johtaa lemmikin menehtymiseen.


Ensiapuna, jos leväveden juominen havaitaan nopeasti (alle 30 minuutin kuluessa), lemmikkiä kannattaa yrittää oksennuttaa laittamalla suolaa suoraan eläimen kurkkuun. Pyörittele pieni suolapallo n. 1/2 - 2 tl suolaa ja ripaus vettä kämmenellä. Aseta suolapallo koiran kitalaen takaosaan, siis mahdollisimman taakse nieluun. Tämä aikaansaa oksennusrefleksin useimmilla koirilla. Kokeile suolalla oksennuttamista vain kerran, useampi yritys voi aiheuttaa suolamyrkytyksen. Suolakäsittelyn jälkeen lemmikille on oltava tarjolla raikasta vettä.


Oksennuttamisen jälkeen anna lemmikille lääkehiiltä estämään/hidastamaan mahdollisen myrkytyksen etenemistä. Hiilitablettien annostus 1 g/elopainokilo.
Ota ensisijassa yhteyttä eläinlääkäriin oireiden mukaista hoitoa varten.


Oireet ja ensiapu uidessa sinilevävedessä: Uiminen runsaassa sinileväisessä vedessä saattaa aiheuttaa lemmikille iho-oireita, kutinaa ja rakkuloita. Oireina voi olla myös lievä oksentelu ja ripulointi. Sinilevävedessä uineen koiran turkki on syytä pestä huolellisesti, jottei levä aiheuta ihon ärtymistä ja tulehdusta.



Lähde: Eläinlääkäriasema Akuutti, internetsivut 


Lisäys 5.7.2011 Aiheesta muualla
Sinileväpuomi - Ilta-Lehti


Lisää sinilevästä - Ilta-Lehti - näin suojaudut sinilevältä


Sinilevien myrkkyjä vastaan löytyi uusi ase - uutinen Iltalehti.fi:ssä

Tiistai 20.12.2011 klo 03.09


Maitohappobakteerit pystyvät hajottamaan sinilevän tuottamia myrkyllisiä aineita vedestä, tuore väitöskirja paljastaa.

Sinilevien eli syanobakteerien sivutuotteina syntyy syanotoksiineja, jotka ovat haitallisia ihmisen terveydelle ja voivat aiheuttaa esimerkiksi maksasairauksia. Tutkija Sonja Nybomin työryhmän tutkimuksessa havaittiin, että tietyt maitohappobakteerit ja bifidobakteerit pystyvät parhaimmillaan hajottamaan syanotoksiinit sinilevän pilaamasta vedestä yhden vuorokauden kuluessa lähes täydellisesti. Tutkimus painottui juomaveteen.


Probioottisia bakteereja, kuten maitohappobakteereja, on luonnostaan ihmisen elimistössä. Nybomin mukaan tutkimus osoitti, että myös suolistossa ne toimivat sinilevien tuottamia myrkkyjä hajottavasti.


Maitohappobakteerivalmisteiden säännöllinen käyttö voi parantaa elimistön ennaltaehkäisevää suojausta syanotoksiineja vastaan.
Sonja Nybomin väitöskirja tarkastetaan Åbo Akademin biotieteiden laitoksella huomenna.


STT



Linkki kyseiseen uutiseen Iltalehti.fi sivulle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!