lauantai 7. toukokuuta 2011

kipu - mitä se on - tunnistaminen- hoito - varoitusmerkit



Animal Pain Centerin sivuilta kääntämääni:
Sivusto on informatiivinen ja kannattaa käydä tutustumassa, linkki alempana.


Siellä on ylipäätään kivusta kertova hyvä video, sekä muutama muu, hoitoihin perehtyvä video ym.


Youtube video akupunktiohoidosta
Videon lähde: Animal Pain Center

Yleistä kivun tunnistamiseen
Eläimet ovat taitavia piilottamaan kipua. Se on suojamekanismi, jota käytetään salaamaan haavoittuvuudet muilta saalistajilta.

On selviä merkkejä kroonisesta kivusta kuten ontuminen, mutta useimmat merkit ovat hienovaraisempia ja voidaan sekoittaa vanhuuteen, sekavuuteen ja vaikka laiskuuteen!

On vähitellen kehittyviä muutoksia, joita sinun tulisi etsiä koiran käyttäytymisestä koskien liikunnansietokykyä ja kykyä tehdä jokapäiväisiä asioita. Onko lemmikki vuorovaikutuksessa yhtä paljon, kuin muutama vuosi sitten? Tuo leluja leikittäväksi? Kykeneekö lenkkeilemään tai jahtaamaan leluja? Pystyykö se itse menemään autoon ja ulos autosta? Voiko se yhä mennä ylös ja alas rappusia tai hypätä sohvalle ja pois?

Näiden ylläolevien ongelmien lisäksi monet koirat nukkuvat enemmän  välttääkseen kipua, nukkuvat vähemmän koska eivät kykene löytämään mukavuutta, vaikuttavat hämmentyneiltä, koska eivät voi ajatella mitään muuta kuin kipua, tai alkavat jopa näykkiä ihmisiä tai muita lemmikkejä, koska kanssakäyminen saattaa tietää kivuliaita tapahtumia.

Muista, että eläimet valittavat harvoin kroonisen piinallisen kivun vuoksi.


Yankee Golden Retriever Rescue Inc. -sivustolta kääntämääni
(linkki alempana) suomenkielelle kääntämäni teksti, joka käsittelee kipua, sen tunnistamista, hoitoa ja varoitusmerkkejä. Siinä on mielestäni hyvin käsitelty aihetta, yleispiirteiltään.



Tärkein sanoma on: tarkkaile koiraasi kivun varalta ja vie herkästi eläinlääkäriin, äläkä aloita lääkitsemään oma-aloitteisesti ihmisille tarkoitetuilla lääkkeillä.


Linkki:
Alkuperäinen englanninkielinen teksti löytyy klikkaamalla tätä

Sivustolla on muitakin mielenkiintoisia kirjoituksia terveydestä, englanninkielellä. Tässä kirjoituksessa julkaisin vain osan tekstistä, teksti kokonaisuudessaan siis yo. linkissä-
Esim. leikkauskivut tarkemmin


Kivun havaitseminen ja hoitaminen
Jos koirallasi on tuskaa, haluat tehdä kaiken mahdollisen lievittäksesi sen epämukavuutta. Mutta mistä tiedät varmasti, kun  koira on kipeä? Ja jos tiedät, mitä voit tehdä asialle?


    * Mitä on kipu?
    * Kivun tunnistaminen
    * Kivun hoito
    * Varoitusmerkit


Mitä kipu on?
Kipu on fyysisen epämukavuuden tunne. Epämukavuus voi johtua sairauden tai esimerkiksi leikkauksen, trauman (onnettomuus) tai rasittavan liikunnan aiheuttamista kudosvaurioista. Kipu on luonnon tapa "laittaa jarrut", suojella elimistöä enemmältä vahingolta. Kipu kannustaa myös lepoon, mikä on tarpeellista toipumisen kannalta. Sekä ihmiset, että koirat "ovat yleensä paikoillaan", kun kipu jatkuu.


Kivun tunnistaminen
Koirasi ei voi kertoa minkälaista kipua se tuntee, ja joissakin tapauksissa se saattaa yrittää "piilottaa"  tuskaansa. Kipu on subjektiivinen kokemus, joka vaihtelee henkilöstä toiseen, ja oletamme, koirasta koiraan. Joillain koirilla näyttää olevan korkeampi kipukynnys kuin toisilla.


Suurin osa kipututkimuksista osoittaa, että se mikä aiheuttaa meille kipua - jatkuvasti itsestään muistuttavasta kroonisesta tilasta  leikkaustoimenpiteeseen - aiheuttaa koiralle kipua. Vaikka kipu on usein ilmeinen,  aina se ei sitä ole. Koiran omistaja on siis keskeisessä asemassa määritettäessä kipua. Omistajat ovat ne,  jotka tuntevat oman lemmikin normaalin käytöksen, joten he ovat myös niitä ketkä todennäköisimmin aistivat, kun jotain on vialla.


Koska kipu on subjektiivista, eikä koira voi puhua siitä, omistajat usein kokevat melkoiseksi haasteeksi tunnistaa kipua koirissaan. Hiljaa nurkassa makaava koira ei välttämättä ole kivuton, eikä valittava koira tunne välttämättä kipua. Tuskan ja ahdistuksen erottaminen on vaikeaa. 


Ei  ole ainoastaan yksilöiden välisiä eroavaisuuksia kivunsietokyvyssä, on myös erityyppisiä kipuja. Nivelsairauden vuoksi esiintyvää jatkuvaa kipua, kuten niveltulehduksessa, kutsutaan krooniseksi.  Yksittäinen tapaturma/vamma usein aiheuttaa kipua, joissa on erillinen alku ja loppu,  jota kutsutaan akuutiksi. Ortopediset leikkaukset, (esim. raajan amputaatio) ja mahdollisesti rinnan alueen leikkaukset,  yleensä aiheuttavat korkeimman tason kipua ja tietyillä anatomisilla alueilla, kuten koiran kasvot, korvakäytävät ja tassut on suurempi kipua-aistivien hermopäätteiden keskittymä ja siksi ne ovat erityisen herkkiä kivun suhteen.


Kivun hoito
Ensimmäinen askel kivun hallinnassa on tunnistaa sen syy. Jos epäilet tai voit nähdä, että koiralla on kipuja, vie se eläinlääkärin tarkastukseen ja kysy eläinlääkäriltä hänen lähestymistapaansa kivun hoitoon.


Kivun hoitoon eläinlääkäri luultavasti määrää kuurin kipua lievittäviä kipulääkkeitä. Vaikean kivun hoitoon, vahvimmat ovat unilääkkeet (huumaavat) aineet, kuten morfiini, kodeiini, ja butorfanoli, jotka aktivoivat kipua tukahduttavia järjestelmiä keskushermostossa. 


Vähäisempään kipuun saatetaan määrätä miedompia kipulääkkeitä,  kuten asetyylisalisyylihappo ja parasetamoli. Steroidiset tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja naprokseeni voivat lievittää kipua vähentämällä tulehdusta.

Älä ikinä päätä itse lääkitä koiraasi käsikauppatavarana ostettavilla ihmisten lääkkeillä, neuvottelematta ensin eläinlääkärin kanssa!


Vaikka aspiriini voi olla tehokas kipulääke, toistuva käyttö voi aiheuttaa mahan verenvuotoa koirilla,  jopa sen puskuroidut tai päällystetyt muodot. Ibuprofeiinilla voi olla myös haitallisia vaikutuksia koiran ruuansulatuskanavalle ja saattaa aiheuttaa jopa munuais- ja maksavaurioita.


Viimeisin lisä kivunhoidon saralla on Fetanyyli laastari. Fetanyyli on huumaava aine, jolla injektiona annettuna on lyhyempi kivunlievitysvaikutus kuin morfiinilla. Mutta iholta annosteltuna Fentanyl laastari pystyy luovuttamaan jatkuvaa annosta Fentanyyliä 3 - 4 vrk ajan, tehden toistuvat injektiot tarpeettomiksi. Oikean annoskoon määrittäminen voi olla kuitenkin haastavaa.


Eläinlääkärit voivat myös käyttää rauhoittavia osana kivun hoitoa. Rauhoittavat eivät tukahduta kipua, mutta ne lievittävät ahdistusta ja levottomuutta,  jotka kärjistävät koiran kivuntuntemusta. Rauhoittavat ominaisuudet helpottavat myös lepoa ja parantumista.


Vaihtoehtoiset hoitomuodot voivat myös auttaa hallitsemaan kipua. Akupunktio tuottaa kipua lievittävää vaikutusta aktivoimalla koiran omia kipua lievittäviä välittäjäaineita. Hellänvarainen hieronta,  valistetulta omistajalta tai ammattimaiselta eläinhierojalta, on usein hyödyllistä edistäen verenkiertoa vahingoittuneissa kudoksissa.


Trigger-piste hoito lievittää hermotulehdusta painettaessa teittyjä laukaisupisteitä lihaksistossa. Eläinlääkärin kiropraktikko voi säätää selkärangan ja nivelten asentoja niille tarkoitettuihin asentoihin. Kahden ravintolisän - glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin - on osoitettu hyödyllisiksi lieventämään nivelkipuja ja -tulehdusta, ilman sivuvaikutuksia.


Muista kuitenkin, että on tärkeää selvittää, mikä on aiheuttanut koiran kivun, ennen kuin päätetään erityisistä hoidoista.


Varoitusmerkit
Tarkkailemalla ja ripauksella intuitiota (vaistoilla), voit poimia signaaleja, kun koirallasi on kipuja.


Merkkejä koiran mahdollisesta kivusta:


    * Ininä, itku tai ulina
    * Liiallinen läähättäminen levossa
    * Ontuminen
    * Väistäminen kosketettaessa
    * Jonkin ruumiinosan vartiointi
    * Epätyypilliset aggressiot
    * Levottomuus
    * Haluttomuus vaihtaa vartalon asentoa
    * Ruokahaluttomuus
    * Paikallinen lihasten jännitys
    * Laajentuneet pupillit
    * Kuume
    * Kohonnut sydämen syke- ja hengitysnopeus


Lopuksi omaa toteamaa:
Olen huomannut koirani oireilevan em. listalta puuttuvin tavoin, kuten hakeutumalla erittäin lähelle omistajaa (kiipeää suorastaan syliin), olemalla varautunut muita koiria ja ihmisiä kohtaan (normaalia enemmän), haluttomuus lenkkeillä, kaulapannalta karkailu (ehkä leikin varjolla), pään pitäminen ylhäällä silmät kiinni (kuin meditoiden), korvien ravistelu, pään yletön hierominen (lumeen). Nämä oireet korvatulehduksen yhteydessä!


Yritä myös seurata koiran ilmeitä, kireät huulet ja kasvojen lihakset  tekevät erilaisen perusilmeen ja erottuu levollisen ja kivuttoman koiran kasvojen perusilmeestä.


Lisäksi:
Linkki informatiiviselle sivustolle koskien koirahierontaa, trigger-painantaa ja tietoa milloin ei saa hieroa, kartta triggerpisteistä jne.
Rennot rekut sivusto / Informatiivinen sivu suomenkielellä

Linkki Animal Pain Centerin nettisivulle - hyvin monipuolinen, videoita ym.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!