maanantai 21. maaliskuuta 2011

homekoirat pelastivat meidät

Meillä oli huonoa tuuria omakotitalokauppojemme kanssa reilu kymmenen vuotta sitten. Teetätimme kuntokartoitukset ennen kaupantekoa erittäin kuuluisalla insinööritoimistolla, kosteusmittaukset, sisäilmamittaukset ja kairaustulokset riskialttiista kohdista jne. Insinöörit näyttivät vihreää valoa ja kaupat tehtiin. Halusimme pelata varman päälle ja luulimme löytäneemme unelmatalon.


Heti muutettuamme löysin kuitenkin remontin yhteydessä kosteusvaurioita, jotka korjattiin ja toivoimme näin selvinneemme vain säikähdyksellä. Kuitenkin, oudoksuin jotain kodissamme. Homeen hajua ei ollut, mutta jonkinlainen pahvimainen makea "tuoksu" (jota kukaan muu ei havainnut) leijaili siellä täällä ja jostain syystä tämä ahdisti minua.


Aloin tuntea joskus outoa puutumisen tunnetta kasvoilla ja  kirvelyjä kurkussa, ääni meni ja olin sairaan oloinen. Sattumalta sairastettu keuhkokuume ei tahtonut millään parantua ja muuten astmattomana ja allergiattomana kuitenkin hengitys vinkui puoli vuotta! Ravasin lääkäreillä ja sain kaikenlaisia kortisonipohjaisia inhalaattoreita, jotka kyllä auttoivatkin.


Lähdimme kesällä matkoille kahdeksi viikoksi ja siellä oloni parani kohisemalla ja vinkumiset loppuivat. Kotiin tultuamme kumma tunne uhkasta mataloitti taas mieleni ja muistelen jälleen remontoineeni oudon haikeana kotiamme unelmakodiksi. Ääni meni jälleen käheäksi ja väsyin kovin. Olin jo luovuttanut valittamasta uhkantunteesta perheelle, mutta nyt mieheni oli alkanut myös ajatella, että kodissa olisi jotain pielessä, sittenkin. (Vaikka taloa oli tutkittu paljon insinöörien avulla, eikä mitään löytynyt)


Insinöörit kutsuttiin jälleen paikalle, eivätkä he löytäneet taaskaan mitään. Tähän aikaan olivat Suomen ensimmäiset (ensimmäisiä) homekoiria treenattu ja olimme lukeneet joitakin artikkeleita homekoiratoiminnasta. Tilasimme paikalle Homekoira Teamin koirat.


Muistan, kun ohjaaja päästi ensimmäisen koiran sisälle eteiseen ja käski koiraa istumaan ja rauhoittumaan. Tätä ennen hän oli käskenyt meidät sohvalle istumaan, emmekä saisi tehdä mitään eleitä koiralle, kun se tulisi sisälle tiloihin.  Vatsassa tuntui jännitys. Jo eteisessä koira ilmoitti haistavansa jotain ja ohjaaja sanoikin, että kyllä täältä jotain tulee ikävä kyllä löytymään.


Koira lähti liikkeelle ja eteni nenä maassa juoksuvauhtia. Se haukahti ja raapi lattiaa juuri niillä kohdin missä olin itse outoa tunnetta aistinut! Joka ikinen kohta, mikä minua mietitytti sai aikaan myös koirassa ilmoituksen! Aiemmin korjatun makuuhuoneemme se kiersi nopeasti sängylle hypäten ja  hylkäsi huoneen samantien. 


Lopputuloksena oli, että koira löysi 4-5 erillistä ongelmakohtaa talosta, ensikiertämällä. Toisella kierroksella ohjaaja seurasi koiraa ja pyysi ilmoittamaan tarkasti kohtia, koira raapi lattiaa ja/tai haukkui samalla. Ohjaaja vei koiran pois ja toi paikalle nuoremman, vasta koulutetun yksilön ja komensi sen töihin. Koira löysi aivan samat paikat kuin kokeneempikin, mutta huomattavasti vähäeleisemmin. 


Saimme itsellemme pohjapiirustukseen merkityt ongelmapaikat , sekä raportin koirien eleistä ja innokkuudesta ja arvion vaurioiden laajuudesta. Paikalle kutsuimme homeisiin erikoistuneen laboratoriotutkijan ottamaan näytteitä insinöörien kanssa, koirien näyttämistä paikoista. Nyt etsittiin niin kauan kunnes alajuoksupuun alareunat tulivat vihdoin näkyviin ja koko tuho selvisi.


Jatko onkin sitten ihan oma tarinansa, enkä tässä käsittele sitä lähemmin.


Meille kävi lopulta hyvin, omaisuus säilyi ja pääsimme eroon hometalosta kaupanpurulla. Terveys palasi, eivätkä keuhkoni ole enää koskaan vinkuneet tai oireilleet. Kiitos homekoirien, sain terveyteni takaisin!Homekoirat ovat todellisia sankareita ja insinöörejäkin parempia löytämään ongelmakohdat! Suosittelen erittäin lämpimästi, jos aikoo ostaa kiinteistön tai jos omassa kodissaan epäilee kosteus/homeongelmaa.


Olen kerran tämän jälkeen suositellut homekoiria tutulle ja hänenkin kodistaan pystyttiin paikallistamaan ongelmakohdat ja korjaamaan ne.


Kerron tämän ikävän muiston siksi, että ehkä joku toinenkin pelastaa terveytensä tai omaisuutensa homekoirien avulla.


http://www.homekoira.com/

Lisäys 01.06.2016, pyynnöstä kerron myös muistamaani kaupanpurusta. Yritän muistella tapaustamme ja kirjoittaa jonkinmoisen yhteenvedon. Korostan, että tämä oli vain meidän tapauksemme ja tapaukset ja kohteet ovat niin kovin erilaiset. Tapahtumista on myös kulunut jo aikaa, joten en varmastikaan muista mainita kaikkia aspekteja, tämä kirjoitus ei ole mikään ohje tai pätevä neuvo, vakavassa asiassa! Yritän kuitenkin nostaa esiin seikkoja, joita kukin voi pohdiskella ja ehkä tarinani herättää kysymyksiä, joita voi kukin esittää asiantuntijoilleen.

Olkaa ajoissa yhteydessä lakipuolen asiantuntijaan, joka pitää huolen siitä, että etenette lain silmissä oikeassa järjestyksessä ja mm. että reklamointi myyjän suuntaan on oikea-aikainen ja reklamaatio on muodollisesti oikein!

Jokainen kauppa ja kohde ovat tietysti omanlaisensa. Ymmärtääkseni meidän tapauksessamme kaupan purkuun oli useita osatekijöitä, joita yritän tähän kirjata. Ehkä edes joku olisi teilläkin vastaava ja hyvä huomioida.

Jo ennen kaupantekoa; meillä kävi insinööritöoimistosta kuntokartoittaja, jolta erityisesti vaadittiin tarkkoja homeentunnistustutkimuksia, aistinvaraisten lisäksi. Kuten ilmanäytteitä ja kairausnäytteitä. Olimme varsin varovaisia mielestämme ja kirjasimme nämä tutkimukset ja homeettomuuspyrkimykset myös kauppakirjaan, osoittamaan, että homeettomuus on osaltamme kaupan syntymisen kannalta ratkaiseva tekijä. (Tämän suuntaisia lausekkeita suosittelen harkitsemaan kaupanteossa jo, ne ovat seikkoja joihin voitaneen vedota, mikäli se liitetään osaksi kauppaa. Me ONNEKSEMME halusimme lausekkeen homeettomuudesta kauppakirjaan, vaikka tulokset tehdyistä tutkimuksista olivat lupaavia, kuitenkin virheellisiä (hometta kuitenkin oli..) Asunnonvälittäjä ei tätä osannut suositella, vaan itse pyysimme sen sinne lisäämään.

Lausekkeen laatimisessa tulee kuistenkin olla tarkkana, ettei ns hyväksytä taloa näiden tutkimustulosten perusteella, mikäli ne myöhemmin ilmenisivät virheellisiksi ja puutteellisiksi, vaikka voitaisi todistaa vaurioiden olleen pitkäaikaisia ja olemassa jo kaupanteon aikaan!!. (Hankalaa ja vaikeaa, lakimiesten kauraa! Mutta pääpiirteittäin toivon, että osasin ilmaista itseni oikein) Olkaa ihmiset tarkkana! Käyttäkää asiantuntijoita!

Kun homekoirat olivat käyneet; laadimme kauppaa edeltävistä ja kauppaan johtavista asioista lähtien selonteon kirjallisesti, omia tulevia asiantuntijoitamme varten. Pähkäilimme mieheni kanssa päivät ympäriinsä läpi kaiken mahdollisen, myös mitä kaikkea remonttia olimme hyvässä uskossa asuntoon tehneet, toteutukset, laskut ja kuitit, materiaaleista ja muista kuluista. Iso nippu paperia .. valmiiksi, koska lakimiehet maksavat... otimme yhteyttä lakimieheen, joka auttoi reklamaation suhteen ja kykenimme etenemään oikein myös myyjän kannalta katsottuna. Reklamaation perillemeno on varsin tärkeä asia, myös sen todistaminen. Muistaakseni kirjattu kirje ajoi sen asian, mutta tätä varten ovat ne lakimiehet, kääntykää tietävien puoleen!

Yritimme löytää myös mahdollisimman pätevän, homeisiin ja sädesieniin perehtyneen laborantin tiimiimme.  Informoimme myyjää suunnitelmista ja pyysimme myyjän paikalle jatkoon,  samaan aikaan myös insinöörit, jotka eivät olleet löytäneet hometta kuntokartoituksessa, sekä homeriitoihin erikoistuneen,  palkkaamamme lakimiehen. Myyjän oli mahdollista ajoittaa myös omia asiantuntijoitaan samaan aikaan paikalle, jos niin halusi. On tärkeää huomioida ja informoida kirjallisesti myyjää riittävästi, sillä myös kuluja syntyy ja ne saattavat olla osa jatkoselvittelyjä oikeusteitse.

Koska kaikki data ja dokumentit olivat valmiina kirjallisena esittää omalle lakimiehelle, eivät kulut päässeet nousemaan niin huimiksi ja päästiin minimimäärällä neuvotteluja. Turvanamme oli myös oikeusturvavakuutus, jonka onneksemme olimme ottaneet jo ensikotimme vakuutukseen. Ajattelimme, ettemme säästele kuluissa, vaan avuksemme tilataan heti parasta, maksaa mitä maksaa, omaa alustavaa työtä säästelemättä. Lakimiehemme sanoi, että olimme onnistuneet laatimaan vesitiiviin keissin :), johon hänen oli helppo päästä kiinni.

Niin lakimiehet pääsivät jatkamaan keskenään asian valmistelua. Meidän tapauksessamme, kun myyjä oli rakennusalan ammattilainen, itse rakentanut kohteen ja käyttänyt laboratoriospesialistimme tutkimustulosten mukaan jo rakennusvaiheessa vettymään päässyttä, mikrobikasvustoa kasvattanutta materiaalia (varmaankin säästösyistä joutopuuta, kun ei näkyviin jää, miettimättä mikrobeja ja mahdollisen liian kosteuden ongelmia), olivat seikat melko raskauttavia hänen osaltaan ja tässä tapauksessa myyjät päätyivät lakimiehensä kanssa mieluiten sopuisaan kaupan purkuun, emmekä joutuneet menemään riitelemään asiasta, ehkä vuosiksi (ei tule vastapuolen lakikustannuksia vielä lisäksi kuluihin, jos tapaus hävitään).

Kuten kerroinkin, selontekoon me kirjasimme myös kaikki tekemämme remontit, niiden suunnitelmat ja toteutukset, laskut ja kuitit. Niin koko onnettomuuden kokonaisuus ja suuruus voitiin heti nähdä lakimiesten kesken ja myyjän puolella hahmottamaan, millainen kokonaisuus jouduttaisiin läpikäymään oikeudessa, mikäli sinne päädyttäisiin. Jokainen neuvottelu ja palaveri lakimiesten avulla maksaa hunajaa... tehkää pohjatyöt hyvin valmiiksi!!

Korostan, että olen täysi maallikko näissä asioissa, eikä kirjoituksiani tule suoraan soveltaa omalle kohdalle! Asiantuntijat tietävät paremmin kuin minä! Kuitenkin, olen silloin kovassa liemessä keitetty asunnon ostaja ja hometalon ex-asukas. Saatoin nyt unohtaa asioita ja muistaa ehkä jotain väärinkin, mutta päälinjoittain tämä oli tarinani. Toivon, että olin sinulle,joka kaupanpurusta toivoit lisää kirjoitusta,  edes vähän avuksi.

Ajallisesti laboratoriotutkimuksiin ja raportointiin ja sen jälkeen  rakenteiden riittävän järeisiin purkutöihin, tilanteen selvittämiseksi, meni pari viikkoa. Kaupan purun käsittelyyn ja toteutumiseen meni puolisen vuotta ja koko prosessiin homekoirien käynnistä (ja vahvan homevaurion olemassaolon olettamuksesta) lähtien noin 9 kk ,jonka ajan asuimme evakossa, kahdessa eri vuokrakohteessa, pahvilaatikkoelämää. Me emme onneksemme päätyneet oikeussaliin, muuten olisi voinut vierähtää paljon pitempäänkin.

Pysyvämmän ja perheellemme riittävän ison asunnon hankimme tämän evakon jälkeen, maksoimmehan koko evakon ajan sekä asuntolainaa, että vuokraa väliaikaisasunnosta (kaikkien muiden ekstrakulujen lisäksi), joten se ei voinut olla kovinkaan hulppeaa asumista. Silti me selvisimme ja jaksoimme uskoa parempaan, kyllä asiat tuppaavat järjestymään!

Voimia ja onnea selviämiseen kaikille, jotka kohtaavat tällaisen ison kolauksen!  Terveys on kuitenkin tärkeintä. Älkää hyväksykö kuin oikeasti riittäviä korjauksia, mikäli kauppoja ei voi enää purkaa! Ottakaa puolellenne oma asiantuntija valvomaan mikä oikeasti riittää, lastenne ja itsenne vuoksi. Myös kunnan terveystarkastaja saattaa pystyä osaltaan ottamaan kantaa esim. evakkoon lähdön tarpeellisuudesta. Mutta, kaikella kunnioituksella, ammattitaito merkitsee näissä kaikissa hyvin paljon...6 kommenttia:

 1. Hei! Kauanko ehditte asua hometalossa ennen kuin muutitte pois? Kiinnostaa, että kuinka pian altistumista tulee jo pysyvä vaiva. Tämä on varmasti tosi yksilöllistä, mutta ilmeisesti sinä pääsit täysin oireista eroon? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

  VastaaPoista
 2. Hei, anteeksi että vastaukseni kesti näin kauan. Asuimme hometalossamme 2,5 vuotta. Oireita alkoi kehittyä jo ensimmäisen vuoden aikana. Kotiäitinä vietin suurimman osan vuorokaudesta kotosalla, sekin saattoi vaikuttaa asiaan.

  Pääsin täysin eroon oireistani, eikä edes flunssaisena keuhkot oireile. Nykyinen asuntomme on hyväkuntoinen, eikä altistumista homeelle enää juurikaan ole. Homeiden ja sädesienen mahdollisuus kannattaa poissulkea, mikäli on outoja oireita asukkailla. Minulla mm. kurkun käheyttä ja kasvojen puutumista, keuhkojen vinkunaa ja uupumusta. Outoa aistimusta siitä, että elimistö oli rasituksen alainen.. myrkyttynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minua kiinnostaisi tietää, miten saitte kaupanpurun? Meillä koira merkkasi viisi paikkaa asunnosta, jossa koko perhe, erityisesti lapset, on oireillut kovasti. Olemme asuneet vasta 2 kk täällä. Olen käsittänyt, että kaupanpurku olisi mahdotonta saada.

   Poista

  2. Sade, lukaise tekstini loppuosaan lisäämäni kertomus kaupanpurusta.Ei mahtunut kommentteihin :)

   Poista
  3. Hei! Löytyikö homekoirien merkkaamista paikoista hometta?

   Poista
  4. Kyllä ja ikävintä oli sädesienen löytyminen. Se hakee lopulta kosteutensa kaukaakin ja on varsin ikävä vaurio.

   Poista

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!