maanantai 23. toukokuuta 2011

haava tassussa - kokemuksia siteestä ja sen suojaamisesta - niksejäKoirapoika on nyt potenut perjantaista asti leikkaushaavaa tassussaan, joka sijaitsee vasemman etutassun kannuksen yläpuolella, noin 1 cm ylöspäin. Kyseessä on siis kasvannaisen poistoleikkaus, jonka tuloksia emme ole vielä saaneet muutoin, kuin että lääkäri mainitsi sen olleen pinnallinen (hyvä asia).


Haavasta tuli noin 3 cm pitkä ja se on vaakasuorassa kiertäen kannukselta takaosaan tassua. Sikäli hyvä paikka, että siljaitsee keskellä  luuosaa (ei nivelen kohdalla), toisaalta hankalassa kohdin, koska jalka liikkuu paljon kävellessä ja sidos pysyy hankalasti paikoillaan. Tarranauhaa (mitään kiinnitysteippausta) ei voi laittaa myöskään tähän keskivaiheelle kovinkaan tiukkaan, koska se sattuisi ja hankaisi haavaa.


Itse haavaa suojaamme seuraavalla tavalla: pienempi sideharsotaitos haavan kohdalla, jonka päällä koko tassun ympäri menevä isompi sideharsotaitos, jonka päällä itsetarttuvaa sidettä kevyesti, pari kierrosta, jotta ilma kiertää. Siteitä ei saa laittaa liian kireälle!


Sidoksen suojaaminen likaantumiselta, irtoamiselta ja kosteudelta onkin jo haastavampi juttu. Olemme nyt taiteilleet erilaisten kokeilujen kanssa ja päässeet jonkinlaiseen järkevään tapaan hoitaa ulkoilut, joko kasteen tai sateen kastelemassa maastossa ja sidokset muutoin lialta suojattuna. 


Lähtökohtaisesti pyrimme siihen, ettei mikään haudo haavaa ja ainakin se saa riittävästi ilmakylpyjä. Haava tuntuu olevan melko arka kosketukselle ja sulamattomat tikit törröttävät ikävästi... olisi voinut olla tarkempaakin työtä ompelun osalta :/ Nämä törröttävät solmut takertuvat herkästi sidokseen ja tukistavat, aiheuttaen kipua ja kudosnesteen valumista (onneksi hyvin lievää).


Meillä on käytössä kaksi kaulurimallia, toinen on kumirengas (ilmatäytteinen) ja toinen on läpinäkyvästä muovista tehty kova tötterö, josta poika ei oikein pidä. Haittana tälle ilmatäytteiselle on se, ettei se 100 % turvaa juurikin raajoissa olevia haavoja, sillä tämä malli on varma vain lapojen ja ylävatsan alueen suoja.  Käytämme tätä siis ainoastaan päiväsaikaan, kun itse pystyy pitämään koiraa silmällä.


Ilmatäytteinen kauluri (ilme levollisempi)
suoja ei 100 % kaikille alueille
Ilmatäytteinen laajennusosalla :D, yritimme
saada 100 % varmaksi  laajentamalla kauluria
 täytetyillä sukkamakkaroilla ja teippauksilla,
 mutta luovuimme tästä  versiosta koska
koira ei enää voinut lepuuttaa päätään riittävästi.
Ilmatäytteisen kaulurin 
edut:
 • joustava, ei pidä kolinaa, ei tule äkkipysähdyksiä, ei estä näkyvyyttä sivuille tai ahdista pään päällä
 • ei selkeästikään häiritse koiraa samalla tavoin kuin tötterömalli, näkee koiran olemuksesta
 • ei  nipistele (ei teräviä reunoja)
 • ei haittaa sohvalle hyppäämistä tai rappujen ylös/alas menoa
 • koira pystyy syömään ja juomaan esteettä kupistaan
haitat:
 • ei ole raajojen alueella, eikä esim uroskoiran kastraation yhteydessä 100 % varma, koska koira pystyy keinottelemaan asentojaan sen kanssa ääri osiin
 • nukkuessa saattaa aiheuttaa "kuorsausta", koska pyöreyden vuoksi se painautuu kaulalle (yöksi huono, koska kukaan ei vahdi, eikä ole 100 % varma)

Tötterömallinen kauluri, koira yleensä vaisu ja säikky
suojaa 100 %
tottunut viikon käytön jälkeen niin että
menee vaikka läpi harmaan kiven...
voisi olla vaisumpi :D


Tötterömallisen kaulurin
edut:
 • oikean kokoinen malli estää nuolemisen varmemmin kuin ilmatäytteinen
 • läpinäkyvä malli ei estä näkyvyyttä täysin mihinkään suuntaan, vaikkakin sumentaa
 • öisin koira pystyy makaamaan kyljellään ja leuka vasten lattiaa, ilman että mikään painaa kaulaa
 • koira pystyy syömään ja juomaan esteettä
 • viikon otti tottua.. nyt ei näytä haittaavan
haitat:
 • takertelee liikkuessa huonekaluihin
 • päästää ikävää ääntä ja säikäyttelee koiraa
 • vahvistaa ääniä koiran korviin (oletan, koska koiramme säikkyy)
 • koska häilyy pään päällä ja sivuilla koira on koko ajan enemmän sätky
 • terävät reunat tuntuvat nipistelevän kun nahat menevät pannan ja kaulurin väliin
 • meidän poika ei pidä tästä mallista, huomaa käytöksestä, kun siirtyy toiseen malliin koira rentoutuu
 • sohvalle hyppimisessä takertelee aiheuttaen epävarmuutta ja jos jalka kipeä.. samaten rappusissa ylös/alas paljon liikkuessa tulee takertelun vuoksi vaaratilanteita (edelleen, jos juuri jalka on kipeä..)
 • viikon otti tottua.. nyt ei näytä haittaavan (törmäilee todella voimalla mihin vain ja rappusissa suorastaan vaarallinen muille kulkijoille :DTassun pitäminen kuivana:


Olemme pähkäilleet seuraavien apuvälineiden kanssa. Ratkaisevaa toimivuuden suhteen on tietysti sidoksen sijainti ja itse vaurion aiheuttamat seikat, pojan tassun kohdalla olemme päätyneet seuraaviin nikseihin.


Kurahanska:


Lasten kurahanska on toimiva, muttei 100 % varma pysymään paikallaan, pikapissityksiin ok, mutta pitempi lenkura on uskomukseni mukaan mahdoton mennä ilman säätämistä tai jopa hanskan irtoamista. Kuminen kurahanska ei kuitenkaan puhkea yhtä helposti kuin muovipussit (jeesusteipillä vahvistamalla eivät nekään).
Muovipussi, joka pysyy 100 % varmasti paikallaan:


Kahvat niskan päältä kiinni toisiinsa henkseleiksiKuten näkyy, suojaa myös lapaa, jos haava on lavassa.
Huomaa myös siniset sidoskohdat,
kieputettuna pussi ei lepata auki


Tänään kehittelin aiemman epäonnistuneen muovipussikokeilun jälkeen seuraavanlaisen 100 varman version, koska ulkona oli juuri satanut ja vettä riitti. Otin kokonaisen muovipussin ja laitoin ensin tassun sen sisälle siteineen päivineen. Laitoin nilkkaan sidettä ja aloin kieputtaa pussia kierteelle jalan ympärille. Polven yläpuolelle laitoin jälleen siteestä pari kierrosta pitämään pussikierrettä paikoillaan ja kantokahvaosat levitin koiran etulapojen ohi niskan taakse, jonne sidoin ne yhteen siteellä. Näin ei pussi juurikaan liiku kävellessä pituussuunnassa, eikä lepata häiritsevästi!! :D


Vahvista tassuosa ilmastointiteipillä!!
Ainoa huomionarvoinen seikka on, että tassun kärki tulee vahvistaa ilmastointiteipillä tai muulla pakkausteipillä kenkämäiseksi, jotteivat kynnet tai kivet puhkaise pussia (ilman vahvistusta ei puhjennut pahasti, mutta koska vettä oli paljon tassun karvat siirsivät kosteutta yllättävästi jopa siteeseen asti)


lyhyesti:
 • muovikassi, nilkan kohdalta ensimmäinen sidos
 • kieputa jalan ympärille ja yläosaan jalkaa toinen sidos pitämään paikallaan
 • kahvat lapojen ohi niskan taakse kiinni sidoksella
 • ilmastointiteippivahvistus anturoiden ja jalkapöydän alueelle
Näin toimien pussin pitäisi olla melko varma, eikä lenkki mene säätämiseen!


Sukka:

Sukka, tarranauhalla ja ilmastointiteipillä.
Teippi kannattaa harsia kiinni sukkaan
muutamilla tikeillä
Lasten sukan  tai vastaavan voi myös tuunata ulkoilusuojaksi siteelle, ainakin kuivalle, pölyltä ja muulta lialta suojaamaan. Yläosaan sukkaa voi tietysti kiinnittää tarranauhaa, joka kiinteänä pitää sukkaa irrallista sidoskiinnitystä paremmin paikallaan. 


Sukan kärjen voi myös päällystää ilmastointiteipillä ja vaika harsia yläreunastaan muutamin tikein sukassa kiinni pysyväksi kupiksi. Näin sukkakin on puhdistettavissa rätillä pyyhkien, eikä kaste tai kevyt kosteus ole este.


Hyvin on kestänyt! Juuri takana 1/2 km lenkki asvaltilla ja maastossa ylienergisen koiran kanssa, ei yhtään kulumaa näkyvissä ja hyvin pysyi paikallaan koko matkan! Meidän punainen "sukka" on fleeshiä. Päällystä teipillä niin, että sen sisällä on vaikka maustepurkki tai koiran tassua vastaava esine, jotta siitä tulee tarpeeksi tilava!


Lisäys 31.5.2011 Haavanhoitoniksi jonka kertoi lääkäri tikkien poiston yhteydessä. Esimerkiksi irtoavan ruven alla olevaan "tuoreeseen" kudokseen voi sirotella hiukan kidesokeria. Tämä kuulemma nopeuttaa haavan paranemista ja oikeanlaisen ph:n säilymistä haava-alueella!!

Toivottavasti pähkäilyistäni olisi hyötyä vastaavassa tilanteessa oleville!

3 kommenttia:

 1. kiitos vinkeistä..koiran tassu leikattiin eilen ja tassun suojaaminen ulkona on tosiaan haastavaa :D

  VastaaPoista
 2. Ihanaa että löysin aiheesta postauksen! Kiitän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli apua! :) Blogini 'uinuu' mutta moni aihepiiri on ns. ajaton, joten en viitsi poistaakaan kirjoituksia.

   Poista

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!