tiistai 17. tammikuuta 2012

Onko koirasi vasuri?Tiede-lehteä lukiessani, eteeni tuli artikkeli petoeläinten kätisyydestä. Näin vapaasti artikkelia muistellessani ymmärsin, että petoeläimillä on säännönmukaista se, että urokset ovat vasureita ja naaraat oikeakätisiä.


Olen itse havainnut tämän asian korillani. Narttu "kättelee" aina oikealla tassulla ja uros yllätyksekseni tarjosi aina vasenta. Tämä oli niin yllättävää, vaikken kätisyyteen ollut varsinaisesti kiinnittänyt tätä ennen huomiota. Ihmettelin alkuun, miksi tämä "gimme five" tai "anna tassu" -tilanne oli niin
hämmentävä uroksen kohdalla, kunnes huomasin sen käyttävän vasenta tassuaan. Nyt tämäkin sai selityksen!


Artikkelissa arvailtiin evoluution tarvetta tällaiseen ja asialla on yhteys aivopuoliskojen, silmien ja nenänkin käytössä tyypilliseen ilmentymään. Tietyt asiat käsitellään tyypillisesti tietyllä puolin aivoja ja jos on tarvis nopeaan reagointiin on evoluutio ottanut tällaiset seikat huomioon. En lähde tarkalla tasolla toistelemaan tekstiä, sillä en sitä riittävän tarkkaan muista.


Kuitenkin ymmärsin, että myös saaliseläimen jahtaustilanteessa on hyödyksi, että laumassa on jotakuinkin tasainen määrä molemmilta puolilta luontaisesti jahtaavia yksilöitä. Jännä juttu. Tarkkailkaahan omia koirianne ja kertokaa tuloksia kommentteihin, jos viitsitte! Kissoillahan lienee sama tilanne myös.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ja niksit kirjoittamistani aihepiireistä ovat tervetulleita!